به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه ، حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا ،عصر امروز در« نشست دانش اجتماعی مسلمین ظرفیت ها وچالش ها» با موضوع«نوآوری های علامه طباطبایی و آیت الله جوادی آملی در بحث اعتباریات» که در سالن اجتماعات دانشگاه باقر العلوم(ع)برگزارشد اظهارداشت: علامه طباطبایی، فیلسوف معاصر جهان اسلام ، با کاوش هایی که پیرامون عقل نظری و عملی انجام داد،کار عقل عملی را ایجاد موجوداتی می داند که در علوم عملی، یعنی در علوم انسانی و اجتماعی بحث کرده است.
وی افزود: این فیلسوف معاصر موجوداتی را که با اعتبار عقل عملی تحقق پیدا می کنند مانند،خانواده،گروه،جامعه،قواعد و مقررات را اعتباریات می نامند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: عقل عملی که در مسیر اراده و عزم انسان قرار داردسرپرستی و هدایت عینی آن را برعهده خواهند گرفت .
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا کار عقل نظری را شناخت حقایق ذکر کرد و گفت: شناخت حقایق اعم از تکوینیات که با اعتبار عقل عملی انسان ایجاد می شود را برعهده دارد .
وی همه علوم را محصول عقل نظری دانست و تصریح کرد: عقل عملی عزم و اراده و نظری جزم و آگاهی را برعهده گرفته است .
این استاد حوزه و دانشگاه خاطر نشان کرد: اعتباراتی که مرحوم علامه بیان می کند غیر از« اعتبارات محضه» بوده که در ملاعبات و بازی های خیال انجام می گیرد .
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا ادامه داد: اندیشه های فلسفی علامه طباطبایی در تداوم تفکر فلسفی جهان اسلام،افق های جدیدی را بر روی علوم انسانی و اجتماعی می گشاید .
وی بیان داشت:فرق گذاردن بین معانی اعتباری که عقل عملی ایجاد و با معانی و مفاهیم اعتباری یا غیر اعتباری که عقل نظری می فهمد مانع از این می شود که همه حقایق و معانی که در معرض اندیشه بشری قرار می گیرند در محدوده اعتبارات انسانی باشند و به صورت پدیده های تاریخی در بیایند .
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در پایان خاطرنشان کرد: تفکیک بین علوم اجتماعی و پدیده های اجتماعی،مانع از تعانل و دیالیکتیک بین این دو عرصه نیست، زیرا خلاقیت و آفرینش عقل عملی و اعتبارات ارادی آن آگاهانه بوده و با نظر به تصویری که عقل نظری از جهان ارائه می دهد انجام می شود.
انتهای پیام 16/313